Freddy Svenningsson – kollegan som föryngrar IT-branschen

För knappt ett år sedan efterlyste Magnus Pihl på LanTeam, fler aktörer som bidrog till att föryngra IT-branschen. Redan då hade LanTeam erbjudit praktikplatser till gymnasieelever i sex år. IT-kanalen skrev om uppropet och nu väljer vi att berätta om vårt fortsatta arbete med att föryngra branschen. Allra bäst gör vi det genom att presentera Freddy Svenningsson för er.

Freddy tog studenten i somras efter tre år på El- och energiprogrammet med inriktning dator och kommunikationsteknik. Programmet ger breda kunskaper i datorer, switchar och nätverk.  Undervisningen sker delvis på engelska och under utbildningen blir eleverna Cisco-certifierade inom nätverk.

 Just i eftermiddag sitter han på LanTeams kontor i Göteborg, vanligtvis är han ute hos kund. Att Freddy numera tillhör LanTeamet är inte en slump. Tidigare under våren gjorde han sin praktik (numera APL, arbetsplatsförlagt lärande) på Göteborgskontoret med Magnus Pihl som handledare.

– Vi blev tilldelade platser av våra mentorer om vi inte hade egna känningar eller kontakter. Jag fick LanTeam, säger Freddy Svenningsson.

Och LanTeam fick Freddy. Redan från första dagen var han med konsulterna ute hos kund och fick testa sina kunskaper från skolbänken.

Teori och praktik
– Jag kände direkt att det jag lärt mig i skolan var användbart. Sen blev jag bra omhändertagen och fick göra arbetsuppgifter tillsammans med konsulten. När jag kunde arbetsuppgifterna fick jag arbeta på själv.

Det gjorde han. Efter tio veckors praktik var han en i laget och redan uppskattad av kunderna. Magnus Pihl var mer än nöjd.

– Freddy kom hit med nya fräscha kunskaper som vi fick ta del av. Samtidigt kunde vi ge honom erfarenhet av yrket, branschen och arbetslivet. Som jag ser det har alla något att vinna på att ta emot praktikanter. Eleverna, företaget, skolan och i förlängningen hela IT-branschen.

Sommar och semestertider
Det kunde ha tagit slut där. Med en lyckad praktikplats och en första referens inför steget ut i arbetslivet. Men sommarlovet – och semestrarna – stod för dörren. Freddy frågade om sommarjobb och Magnus gjorde semesterschemat. Det ena behövde det andra och tvärtom. Ett par dagar innan studenten fick Freddy frågan om han kunde hoppa in som sommarvikarie hos en av LanTeams bästa kunder. Samtidigt fick han en mentor på företaget i form av Perra (Per-Arne Ursholm), en av grundarna av LanTeam.

– Sommarjobbet var roligt och på riktigt. Jag tog hand om förvaltningen av kundens IT, från backuper till användarsupport, berättar Freddy.
 
Ansvar för unga – och branschen
Under fem regniga veckor arbetade Freddy för första gången. Någonsin. Han hade aldrig tidigare haft ett jobb. Något som är väldigt vanligt bland unga idag och som upprör Magnus Pihl:

– Vi har alla ett ansvar att erbjuda unga en anställning eller en praktikplats. Inom IT finns det dessutom många olika yrkesroller att välja mellan och arbetsmarknaden ser ljus ut. Vi måste också tänka på att de här ungdomarna är morgondagens kravställare. Om vi själva inte hänger med i vilka krav som kommer att ställas inom vårt eget område, kommer hela branschen att få problem.

Att leva som man lär
Magnus Pihl lever som han lär. Efter sommarlovet erbjöd han och LanTeam Freddy en provanställning. Idag har Freddy uppdrag på Göteborgs Hamnar tillsammans med två andra konsulter. Ett uppdrag där bland annat hans språkkunskaper kommer i bruk.

– Vi håller på med ett utrullningsprojekt där de anställda runt om på terminalerna ska få datorer. Jag har hand om utbytet av datorerna och informationen kring utrullningen, rapportering och återkoppling. All kommunikation sker på engelska, de flesta vi har kontakt med sitter i Indien eller i England. , säger Freddy. 

Lagspelare som föryngrar IT-branschen
Freddy är numera en uppskattad problemlösare hos kunder och en duktig lagspelare i LanTeamet.

– LanTeam trodde på mig och gav mig ett stort ansvar. Jag är övertygad om att jag presterar och presterade bättre på grund av det, säger Freddy.

Det får avsluta vår presentation av Freddy Svenningsson. Vår kollega som föryngrar branschen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *