Synkronisera mera – så hanterar du din iPhone

Picture

Våra mobiler är numera ovärderliga verktyg i vår vardag, på jobbet och hemma. På samma sätt som gränserna för arbetstid och fritid börjar suddas ut, har även användandet av mobilen på jobb eller privat, förlorat betydelse. Det är ett verktyg. Punkt slut. Men har vi egentligen koll på vad som finns i våra mobiler? Och hur hanterar vi säkerhetskopieringen av informationen i mobilerna?

För många av oss är vår iPhone i det närmaste odödlig. Den finns alltid med oss; till frukostmackan, i bilen, på möten, till affären, på bussen, när vi städar, på dansgolvet, i sängen. För att inte tala om när vi jobbar. Ibland lånar barnen den, ibland ser husdjuren till att ta den. Den dag iPhonen går sönder eller försvinner ut i natten (utan oss) förstår vi plötsligt att den inte varar för evigt. Och oj, vad vi saknar våra kontakter, främst dem som är nödvändiga för att kunna göra vårt jobb, och våra bilder, barnen som badar från bryggan och förra julen hos farmor. Därefter oroar vi oss över all information och data som är på villovägar och som vi inte vill dela med oss av.

Synka dina kontakter
Därför behöver vi veta hur vi hanterar vår iPhone och dess innehåll. Innan den försvinner. Som våra ack så viktiga kontakter – var finns de och var vill vi ha dem? iPhone kan synkronisera med flera olika ställen samtidigt som t ex en annan iPhone, iCloud, Gmail, Exchange etc. En kontaktperson kan finnas på flera av dessa ställen och vår smarta telefon kopplar snyggt ihop ställena så att det ser ut som en kontakt. Men när vi lägger till en ny kontakt i mobilen hamnar den bara på ETT ställe, det som är standard i mobilen. Vi måste därför se till att vår nya kontakt hamnar rätt och synkronisera telefonen mot datorn med jämna tillfällen för att behålla våra kunder, leverantörer och vänner. På fler sätt och ställen än ett.

Samma sak gäller våra kalendrar. Rätt möte i rätt kalender, jobbmöten i jobbkalendern och privata saker i din privata kalender.

Automatisera och rensa bilder
Bilder fungerar lite annorlunda. Bilderna kan snabbt fylla upp minnet på telefonen, eftersom vi (oftast) inte brukar ladda över våra bilder till någon annan enhet. När iPhonen har för lite minne kvar kan den inte uppgraderas till den senaste versionen av OS på grund av en full disk. Det finns några enkla knep för att lösa problemet. Apple har en programvara i betaversion som kopierar över dina bilder till iCloude Drive och ser till telefonen inte fylls med bilder. Som sagt, det är en betaversion och behöver förbättras innan den fungerar helt optimalt. Även Dropbox, Google, OneDrive har verktyg för automatisk kopiera över alla bilder, därefter kan du enkelt ta bort bilderna i telefonen.

Hitta min iPhone
Vi ska inte heller glömma att slå på PIN-kod i mobilen. Då krypteras minnet och det blir svårare plocka ut data om vår iPhone blivit stulen. Har vi också slagit på ”Hitta min iPhone” kan ingen aktivera våra telefoner utan logga in med våra privata Apple-ID.

Så. Det är hög tid för oss alla att ta en extra koll på vår iPhone. Lagom till jul vill vi ju behålla våra nära och kära bland kontakter och på bilder. Och tänk vad skönt det är att komma tillbaka till jobbet efter helgerna och ha kalendern uppdaterad. Förresten – glöm inte slå på PIN-koden och Hitta min iPhone – det blir en TYDLIGT BÄTTRE jul om tomten råkar få med med sig iPhonen ut i natten.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *