Åtta enkla punkter för din IT-policy

 Vi kan sätta upp brandväggar och kryptera och installera vad som krävs för att skapa så hög säkerhet som möjligt. Men om vi inte berättar hur medarbetarna ska agera för att minska risken för dataintrång, har vi ändå misslyckats med vårt uppdrag att säkra företaget.

Glöm inte att det som är givet för IT-avdelningen, inte alltid är självklart för företagets medarbetare. För hur mycket teknik vi än har för att förhindra och skydda oss, krävs kunskaper och information. Alla anställda är inte lika medvetna om riskerna. Därför behövs en IT-policy.

Här är åtta enkla punkter du kan använda i en medarbetarpolicy:

 1. Välj ett bra lösenord
 2. Installera inga egna programvaror på servern
 3. Klicka inte på suspekta länkar, öppna inte bilagor från okända avsändare
 4. Uppdatera löpande dina programvaror
 5. Använd inte samma usb-sticka för att flytta filer mellan olika datorer
 6. Var försiktig med wi-fi på offentliga platser (Din dator ska vara försedd med brandvägg och ett annat lösenord än den hade som ny). Om den inte har det, påminn IT-avdelningen om policyn.
 7. Vid Bring Your Own Device (alltså att du använder din privata dator, platta etc) måste den uppfylla företagets krav på säkerhet)
 8. Better safe than sorry: meddela IT-avdelningen om du misstänker att något kan ha gått fel

Har du formulerat och dokumenterat vilka regler som gäller har ditt företag vad 90%* av alla andra företag saknar – en ITpolicy! Grattis!

Nu kommer vi till din viktigaste uppgift – att utbilda och informera dina medarbetare! En policy som hamnar i en mapp under IT gör ingen som helst nytta, det kan vi lova.

*Enligt en undersökning från försäkringsbolaget IF


SÅ KAN DU LÄRA DINA MEDARBETARE OM FÖRETAGETS IT-POLICY

 • Gör ett informationsmejl med Do och Don´t för medarbetarna när det gäller säkerhet. Våga vara rolig och bjud på några egna säkerhetsmissar. Lovar att det är lättare att minnas än förmanande pekpinnar.
 • Informera anställda när det kommer nya virus och larm om attacker. Många fler än du tror är nyfikna och vill veta mer.

 • Var ambitiös. Ha en utbildning på lunchen och bjud medarbetarna på maten. Kostnaden är liten i jämförelse med vad ett virus eller en attack skulle kosta.

 • Inför obligatorisk information om företagets IT-policy för den som är nyanställd.

Om du känner dig osäker, hör av dig till oss. Vi hjälper gärna till med brandväggar, backup, kryptering och annat som behövs för att skapa en säker IT-miljö för ditt företag.

Bild

Bjud på lunch och prata virus

Bild

Obligatorisk undervisning billig i längden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *